13 Ocak 2014 Pazartesi

ASTRONOMİ

ASTRONOMİ KÖŞESİ



Bunları Biliyor muydunuz?

Maddelerin çok küçük bir noktaya sıkışmasıyla oluşan ve yakındaki nesnelerin kendi çekim alanından kaçıp kurtulmasına izin vermeyecek kadar büyük bir kütlenin yoğunlaştığı uzay bölgesine karadelik denir. Şimdiye kadar bulunan en büyük karadelik NGC 1277 Galaksisi’nde yer almakta olup Güneş’in 17 milyar katına denk gelmektedir. Ayrıca bu karadelik NGC 1277’ nin yoğunluğunun yüzde 14’ ünü oluşturmaktadır.
Bunları Biliyor muydunuz?
Bir yıldız etrafında dolanan gök cismine gezegen denir. Şimdiye kadar bulunan en büyük gezegen Dünya’mıza 299 ışık yılı mesafedeki Crux Takımyıldızı’ nda yer alan HD 106906 b isimli gezegendir. Bu gezegen Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter’in 11 katı olup dev yapısı ve bağlı bulunduğu yıldızla arasındaki çok büyük mesafe nedeniyle bilim dünyasında şaşkınlık yaratmıştır.
Bunları Biliyor muydunuz?
Ağırlıklı olarak helyum ve hidrojenden oluşan, yoğun ve karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresine yıldız denir. Evrende bilinen en büyük yıldız Büyük Köpek Takımyıldızı’ nın içinde bulunan, üstündev yıldız VY CanisMajoris’tir. Dünya’dan yaklaşık 3.840 ışık yılı uzakta olan VY CanisMajoris, 2100 Güneş Çapı genişliğindedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder