13 Ocak 2014 Pazartesi

BİLİM KÖŞESİ





BİLİM KÖŞESİ


CAHİT ARF


Cahit Arf(d.1910,Selanik –ö.26 Aralık 1997),Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden birisi olarak sayılmaktadır. Kendi adıyla bilinen teorileri, dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.
Doktorasını yapmak için gittiği Almanya’da matematikçi Helmut Hasse ile birlikte önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonunda , matematikte Hasse-Arf Kuramı’nı geliştirmiştir. Arf Değişmezi, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi kendi adıyla bilinen matematiksel terimleri bilim dünyasına kazandırmıştır.
Çalışmaları
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin “Arf Değişmezi”ve “Arf Halkaları” gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında er almasını sağladı. Matematik literatürüne “Arf Halkaları” , “Arf Değişmezleri” ,”Arf Kapanışları” gibi kavramların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” ile anılan teoremler kazandırmıştır.

Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine her zaman “Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.” demiştir. Hakkında azılmış bir yazıda şöyle denmiştir:”…Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye’de matematiğin o günlerden bugünlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır.”

Cahit Arf'ı saygıyla anıyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder